Paascupcakes met aardbei

 
Ingrediënten:

voor twaalf cupcakes: 

 • 170 gram roomboter (op kamertemperatuur)
 • 170 gram suiker
 • 170 gram zelfrijzend bakmeel
 • 3 eieren (op kamertemperatuur)
 • 2 eetlepels melk
 • 1 theelepel vanille-extract
 • een snufje zout

voor de topping:

 • 50 gram bloem
 • 250 ml melk
 • 200 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
 • 175 gram poedersuiker
 • 2 eetlepels aardbeienjam
 • 3 grote aardbeien
 • chocoladebolletjes
 • een stukje pure chocolade (gesmolten)
 • eventueel wat druppels rode voedingskleurstof

Bereiding:

De cupcakes bakken

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een cupcake-bakvorm klaar en leg er twaalf papieren vormpjes in.
 2. Mix de boter met de suiker tot een romig geheel.
 3. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix ze erdoor. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
 4. Gooi ook het vanille-extract en het zout erbij en mix dit erdoor.
 5. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en mix dit erdoor.
 6. Voeg tenslotte de melk toe en mix het geheel nog kort eventjes door.
 7. Verdeel het beslag over de papieren vormpjes en schuif de cupcakes in de oven. Bak ze gedurende 20 à 25 minuutjes gaar in de oven. Check even of met een houten prikker of ze daadwerkelijk gaar zijn.
 8. Zijn je cupcakes opgebold na het bakken? Leg er dan een snijplankje op en laat ze zo afkoelen. Door het gewicht van de snijplank worden je cupcakes weer perfect plat.

De botercrème maken

 1. Ga ondertussen verder met het maken van de botercrème. Doe de melk in een steelpannetje. Zeef de bloem en voeg dit toe aan de melk. Roer goed door elkaar.
 2. Zet het vuur aan en breng de melk aan de kook. Blijf ondertussen heel goed roeren want het is belangrijk dat er geen klontjes ontstaan.
 3. Je zult merken dat het mengsel gaat indikken. Laat het nog zo’n vijf minuutjes heel zachtjes koken. Om te controleren of het mengsel klaar is, kun je er een houten prikker insteken. Als deze blijft staan in de dikke massa, dan weet je dat het goed is.
 4. Schep het mengsel uit het pannetje en schep het op een bord. Dek dit af met een stuk plasticfolie, om te voorkomen dat er een vel ontstaat. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
 5. Klop de roomboter luchtig met de mixer. Voeg daarna beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix net zolang totdat alle poedersuiker opgenomen is.
 6. Schep daarna het afgekoelde bloem-melk-mengsel erbij. Mix dit erdoor. Het is heel belangrijk dat het bloem-melk-mengsel echt op kamertemperatuur is. Is het nog te warm, dan loop je de kans dat de boel gaat schiften.
 7. Schep vervolgens één voor één de lepels jam erbij en blijf ondertussen mixen. De botercrème gaat hierdoor subtiel naar aardbei smaken en krijgt een hele zachtroze kleur.
 8. Wil je een iets intensere roze kleur? Dan kun je eventueel een paar druppels rode voedselkleurstof toevoegen. Ik heb dit wel gedaan. Doe dit druppel voor druppel, want als het eenmaal te roze is naar je smaak kun je niet meer terug.
 9. Zet de botercrème daarna een half uurtje weg in de koelkast, zodat hij nog een beetje op kan stijven voor gebruik.

Garneren

 1. Smelt de chocolade in een pannetje op een heel laag vuurtje. Blijf ondertussen steeds roeren. 
 2. Leg een vel bakpapier op een snijplank of een bakplaat. Ben je heel handig in het vouwen van spuitzakjes van bakpapier? Vouw dan zo’n spuitzakje en zorg ervoor dat je een heel klein spuitmondje hebt. Doe de gesmolten chocolade erin en spuit voorzichtig kruisjes op het bakpapier. Dit worden de snorhaartjes!
 3. Ben je niet zo heel handig met het vouwen van een spuitzakje? Pak er dan een dikke houten prikker bij of een saté stokje. Doe de gesmolten chocolade in een glas of een kommetje en dip de prikker in de chocolade. ‘Teken’ er kruisjes mee op het bakpapier. Ze zullen misschien niet allemaal perfect lukken, dus maak er een paar extra. Laat dit uitharden.
 4. Spoel de aardbeien af onder de kraan en dep ze droog.
 5. Snijd de kroontjes eraf. Snijd de aardbeien vervolgens in vier parten, dit worden de oortjes.
 6. Pak de botercrème er weer bij en doe dit in een spuitzak. Spuit rozetten op alle cupcakes. Het is belangrijk dat de cupcakes goed afgekoeld zijn, anders glijden je toefjes er zo weer af.
 7. Plaats vervolgens op iedere cupcake twee ‘oren’ van aardbei.
 8. Geef elke cupcake oogjes door voorzichtig twee chocoladebolletjes in de botercrème te drukken. 
 9. Zijn de chocolade-kruisjes goed uitgehard? Pak er dan een scherp mesje bij en schraap de kruisjes heel voorzichtig van het bakpapier.
 10. Druk voorzichtig bij elke cupcake een kruisje in de botercrème, net onder de oogjes. En klaar zijn je paascupcakes!

Bron: desandwichformule.nl


Schrijf een bericht

Berichten moeten goedgekeurd worden vooraleer deze gepubliceerd worden.