Kiekeboecake voor Pasen

 Ingrediënten:
 voor de chocoladecake:
 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
 200 gram bruine basterdsuiker
 200 gram zelfrijzend bakmeel
 4 eieren
 1 zakje vanillesuiker
 een snufje zout
 40 gram cacaopoeder
 voor de vanillecake:
 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
 200 gram witte basterdsuiker
 200 gram zelfrijzend bakmeel
 4 eieren
 1 zakje vanillesuiker
 een snufje zout

   

  verder nodig:

  100 ml slagroom
  100 gram mascarpone
  1 eetlepel suiker
  vers rood fruit (aardbeien, frambozen,...)
  wat blaadjes munt

  Bereiding:

  1. Begin met het maken van de chocoladecake. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een cakeblik in met een bakspray of wat boter. Bekleed de vorm met bakpapier.
  2. Mix de boter met bruine basterdsuiker, de vanillesuiker en een snufje zout.
  3. Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix ze erdoorheen. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en de cacao en mix dit tenslotte door het mengsel.
  5. Schep het beslag in de vorm en bak de cake gedurende ongeveer een uurtje gaar. Check met een houten prikker of de cake daadwerkelijk gaar is. Is hij nog niet gaar maar wordt hij al wel wat donker aan de bovenkant? Dek de cake dan af met wat aluminiumfolie en laat ‘m nog eventjes bakken.
  6. Haal de cake als hij gaar is uit de oven en laat ‘m even afkoelen in de vorm. Stort ‘m daarna voorzichtig uit de vorm en laat hem verder afkoelen.
  7. Is de cake helemaal afgekoeld? Snijd ‘m dan in plakken. Druk uit elke plak een haasje met het stekertje. Doe dit voorzichtig, want de haasjes zijn breekbaar. Ik heb uit sommige plakken cake twee haasjes gedrukt, want je kunt er beter wat te veel hebben dan te weinig.
  8. Was het cakeblik af en vet het opnieuw in. Bekleed het ook weer met bakpapier.
  9. Plaats alle haasjes van chocoladecake in een lange rij op de bodem van het cakeblik. Zorg dat je genoeg haasjes plaatst, zodat ze geen ruimte hebben om te verschuiven.
  10. Ga daarna het beslag maken van de vanillecake. Mix de boter met de witte basterdsuiker, de vanillesuiker en een snufje zout.
  11. Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix ze erdoorheen. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  12. Zeef het zelfrijzend bakmeel en mix dit tenslotte door het mengsel.
  13. Schep het cakebeslag vervolgens in het cakeblik met de haasjes van chocoladecake. Dit gaat het makkelijkste met een eetlepel, zodat je voorzichtig naast elk haasje een lepel beslag kunt droppen. Schep ook wat beslag op de haasjes. Normaal zou ik zeggen, strijk alles glad, maar nu zou ik dat niet doen. Het zou zonde zijn als de haasjes kapot gaan door het gladstrijken. In de oven verdeelt het beslag zich uiteindelijk vanzelf wel goed.
  14. Schuif de cake in de oven en bak ‘m gedurende ongeveer 60 minuten gaar. Check net als bij de chocoladecake weer even tegen het einde of de cake echt gaar is.
  15. Laat ‘m daarna even afkoelen in de vorm en stort de kiekeboecake daarna voorzichtig op een rooster. Laat ‘m afkoelen tot kamertemperatuur.
  16. Ga ondertussen aan de slag met de romige topping. Klop de slagroom met een eetlepel suiker lobbig.
  17. Is de slagroom bijna stijf? Voeg dan de mascarpone lepel voor lepel toe en blijf ondertussen mixen tot alles een mooi en romig geheel is.
  18. Zet de mascarpone-room daarna voor minstens een half uurtje in de koelkast zodat de room nog wat steviger kan worden.
  19. Is de cake helemaal afgekoeld? Bestrijk de cake dan royaal met de mascarpone-room.
  20. Top de cake tot slot af met vers fruit en wat blaadjes munt. Ik gebruikte aardbeien, frambozen, blauwe bessen en rode besjes.

   

  Bron: desandwichformule.nl


  Schrijf een bericht

  Berichten moeten goedgekeurd worden vooraleer deze gepubliceerd worden.