In Europa wordt bijna 2 miljoen ton bessen geteeld. Echter, meer dan 15% van deze bessen komt omwille van kwaliteitsredenen niet op de versmarkt. Een deel van dit niet-premium fruit vindt een bestemming in de branche maar wordt verkocht tegen dumpprijzen. Aan biomassa voor bessen zijn economisch relevante functionaliteiten en bio-activiteiten toegewezen. De meeste bessensoorten zijn rijk aan een breed scala aan functionele moleculen zoals polyfenolen. Dit biedt meerdere mogelijkheden voor de beoogde bio-based productontwikkeling.
Het Innovatiesteunpunt is in dit project verantwoordelijk het opzetten van een marktstudie om het potentieel van 3 geselecteerde productpilots op basis van bessen te evalueren, dat wil zeggen innovatieve verpakkingen van onbewerkte bessen, (gefermenteerd: om suiker te verminderen) dranken / puree en gegeleerde producten. Daarnaast is het Innovatiesteunpunt eindverantwoordelijke voor co-creatie sessies om 2 nieuwe cases voor business modelling te identificeren. De 3 pilotcases omvatten de optimalisatie van de innovatieve verwerkingsstappen en productrecepten om de functionele moleculen in bessen te behouden. Als gevolg hiervan zullen 3 productprototypes worden ontwikkeld en zullen er 2 business model canvassen worden opgesteld. Het project wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van onderzoekers & adviseurs en omringd door de expertise en kennis van de bessenleverancier Wilderhof.