OPTIBERRY: duurzaam gebruik van niet-premiumfruit

OPTIBERRY richt zich op innovatieve verwerkings- en bio-raffinage / extractieconcepten, op voedselprototypes en (non) foodingrediënten voor duurzaam gebruik van bessenbiomassa die beschikbaar zijn. Met name het niet-premium fruit. Het project zal resulteren in (non-) foodtoepassingen met een hoge, toegevoegde waarde voor het verwerken of op de markt brengen van de niet-premiumklasse fruit van frambozen, aardbeien en bramen. Deze valorisatie zal resulteren in een veerkrachtigere toeleveringsketen voor bessen, waardoor een veilige en langdurige duurzame relatie ontstaat tussen de bessenteler en zijn potentiële klanten. Bessen werden gekozen vanwege hun economisch belang en lokale geclusterde beschikbaarheid.

In Europa wordt bijna 2 miljoen ton bessen geteeld. Echter, meer dan 15% van deze bessen komt omwille van kwaliteitsredenen niet op de versmarkt. Een deel van dit niet-premium fruit vindt een bestemming in de branche maar wordt verkocht tegen dumpprijzen. Aan biomassa voor bessen zijn economisch relevante functionaliteiten en bio-activiteiten toegewezen. De meeste bessensoorten zijn rijk aan een breed scala aan functionele moleculen zoals polyfenolen. Dit biedt meerdere mogelijkheden voor de beoogde bio-based productontwikkeling.

Het Innovatiesteunpunt is in dit project verantwoordelijk het opzetten van een marktstudie om het potentieel van 3 geselecteerde productpilots op basis van bessen te evalueren, dat wil zeggen innovatieve verpakkingen van onbewerkte bessen, (gefermenteerd: om suiker te verminderen) dranken / puree en gegeleerde producten. Daarnaast is het Innovatiesteunpunt eindverantwoordelijke voor co-creatie sessies om 2 nieuwe cases voor business modelling te identificeren. De 3 pilotcases omvatten de optimalisatie van de innovatieve verwerkingsstappen en productrecepten om de functionele moleculen in bessen te behouden. Als gevolg hiervan zullen 3 productprototypes worden ontwikkeld en zullen er 2 business model canvassen worden opgesteld. Het project wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van onderzoekers & adviseurs en omringd door de expertise en kennis van de bessenleverancier Wilderhof.

 

Bron: www.innovatiesteunpunt.be


Schrijf een bericht

Berichten moeten goedgekeurd worden vooraleer deze gepubliceerd worden.