Op bedrijfsbezoek tussen het kleinfruit bij Wilderhof

Vlaams volksvertegenwoordiger Karolien Grosemans bracht op 9 september een bezoek aan Wilderhof. Het bedrijf van Eric en Karine Jansen is vooral gespecialiseerd in zachtfruit zoals aardbeien, frambozen en bramen en ligt in Bommershoven, een deelgemeente van Borgloon. Tijdens het bezoek kwamen verschillende aspecten van de bedrijfsvoering aan bod, enkele dossiers werden toegelicht en de volksvertegenwoordiger mocht de praktijk van dichtbij ervaren.

Na een korte toelichting over de geschiedenis van het bedrijf en enkele belangrijke dossiers voor de sector werd Karolien Grosemans meegenomen op een tour in het bedrijf: langs het inpakgedeelte, de refter en de verschillende percelen met frambozen, bramen en aardbeien. Tot slot gaf Eric ook nog toelichting bij het perceel waar de planten opgekweekt worden.

Eric is opgegroeid op het bedrijf van zijn ouders, een typisch Haspengouws gemengd bedrijf. In 2002 heeft hij het bedrijf overgenomen en is de focus van het bedrijf verlegd naar zachtfruit. Zijn vrouw stapte ook mee in het bedrijf, net als zijn broer en schoonbroer.

Tewerkstelling in coronatijden

Karolien Grosemans was zeer geïnteresseerd in de impact van de coronacrisis op de bedrijfsvoering en de beschikbaarheid van personeel. De uitdagingen die de coronacrisis met zich heeft meegebracht op het bedrijf van Eric kwamen dan ook uitvoerig aan bod. In het begin van de crisis was het moeilijk om seizoenarbeiders vanuit Oost-Europa naar hier te krijgen en was het onduidelijk hoe dit zou evolueren in de daaropvolgende maanden. Wanneer dit wel lukte, werden er verschillende aanpassingen gedaan in de bedrijfsvoering om een veilige omgeving voor de werknemers te garanderen. Zo werden er bij aankomst van een nieuwe groep seizoenarbeiders direct maatregelen genomen om de verschillende bubbels gescheiden te houden. Het nieuw personeel kwam niet onmiddellijk in contact met het reeds aanwezige personeel, maar werkte eerst gescheiden. Alle personeelsleden werden ingedeeld in bubbels en werken en wonen met respect voor deze bubbels. Daarnaast worden onder meer nieuwe medewerkers getest bij aankomst en worden er temperatuurmetingen genomen.

Bij Wilderhof wordt niet enkel met seizoenarbeiders gewerkt, maar ook met studenten. Eric vindt het immers belangrijk om studenten te laten kennismaken met het werk in de land- en tuinbouw en zo de sector te leren kennen. “De sector heeft nood aan jongeren met meer technisch inzicht in land- en tuinbouw. Door ze op onze bedrijven te laten werken kunnen we hen dat inzicht bijbrengen”, aldus Eric

Vermarkting bessen

Aangekomen bij de tunnels met bramen en frambozen vertelde Eric dat een deel van het fruit niet voldoet aan de eisen van de afnemers omdat het bijvoorbeeld te groot of te klein is of een andere vorm heeft. Eric wil dit imperfect fruit opwaarderen en het op een vernieuwende manier op de markt brengen. Zo heeft hij al enkele producten op de markt gebracht dankzij het Interregproject ‘Food from Food’. Hij is bezorgd dat er in de toekomst mogelijk meer fruit zal zijn dat niet voldoet aan de eisen van afnemers. Die eisen worden namelijk steeds strenger. Tijdens de rondleiding kon Karolien Grosemans ook proeven van vers geplukte bramen, frambozen en aardbeien. De reactie was overduidelijk: “Mmm… heerlijk op een zonnige dag!”   

Na de rondleiding was Karolien Grosemans onder de indruk en enthousiast over de stage: “Het was een leerrijke dag en ik heb veel bijgeleerd. Het is zeer knap hoe georganiseerd alles verloopt en hoe er omgegaan wordt met personeel. Deze praktijkervaring neem ik mee in mijn verdere werk en als ik in de toekomst nog vragen heb, dan zal ik Eric zeker en vast contacteren.”

 

Bron: karolien-grosemans.be

 


Schrijf een bericht

Berichten moeten goedgekeurd worden vooraleer deze gepubliceerd worden.