Nieuw adviescentrum moet meer voedingsondernemers naar Limburg halen

De provincie Limburg richt een nieuw adviescentrum op dat de voedingssector in Limburg moet stimuleren. “Vandaag telt onze provincie te weinig bedrijven die de land- en tuinbouwproducten die hier geteeld worden, ook verwerken”, zegt gedeputeerde Inge Moors (CD&V).

In het Proefcentrum Fruitteelt is vrijdagmorgen het Centrum voor Innovatief Agrarisch Ondernemen (CIAGO) boven de doopvont gehouden. Het is een nieuw adviescentrum voor de Limburgse voedings(technologie)sector en moet het ondernemerschap daarin aanzwengelen.

“Hoewel vandaag 60% van de Vlaamse fruitproductie in Haspengouw gebeurt, heeft onze provincie binnen Vlaanderen maar een aandeel van 14% als het op de verwerking van groenten en fruit aankomt. Er is dus nog veel potentieel in onze provincie”, illustreert gedeputeerde van Landbouw Inge Moors (CD&V). “Daarom investeren we gedurende vijf jaar 1,5 miljoen euro in een nieuw adviescentrum dat de aanjager moet worden van meer ondernemerschap in de sector van de voeding en voedingstechnologie.”

Met een productiewaarde van 671 miljoen euro zijn de 2.900 Limburgse land- en tuinbouwbedrijven een belangrijke schakel in onze economie. “Vandaag ligt de focus van deze bedrijven vooral op een goed en vers product afleveren, en zijn zij vooral nog een voedings- en grondstoffenleverancier”, zegt Dany Bylemans, algemeen directeur van het Proefcentrum Fruitteelt. “Via CIAGO willen we op zoek gaan naar projecten die economisch het verschil kunnen maken. Het adviescentrum zal de (kandidaat-)ondernemer begeleiden richting de juiste partners en kennisinstellingen om zo tot een haalbaar verdienmodel te komen om nieuwe markten aan te boren. Van A tot Z, van advies tot lancering op de markt.”

Limburgse bodem

Het adviescentrum zal zich niet enkel beperken tot de fruitteelt in Haspengouw. “Of het nu tarwe, aardappelen of Tongerse waterkers, Kinrooise asperges of Riemstse grotchampignons zijn, de focus van CIAGO ligt op kwaliteitsproducten van Limburgse bodem die zowel in de lokale, korte keten als (inter)nationaal kunnen worden vermarkt”, zegt gedeputeerde Moors.

Daarnaast zal CIAGO ook inzetten op advies rond voedingstechnologie. “Het bewustzijn rond klimaatvriendelijk ondernemen en voedselverspilling tegengaan groeit wereldwijd”, zegt Nicolas Deswaef, kersvers coördinator van CIAGO. “Dat heeft natuurlijk ook gevolgen, niet alleen voor de productie, maar ook voor de hele waardeketen tussen akker, bord en afvalbak. Denk maar aan verpakkingsnormen, traceerbaarheid, de trend naar meer plantaardige voeding en het redden van voedseloverschotten. Ook hier houden we de vinger aan de pols.”

Tegen eind 2025 wil CIAGO twintig nieuwe projecten begeleiden. “Dat wil niet zeggen dat er twintig nieuwe fabrieken in Limburg zullen verrijzen, maar wel dat wie wil ondernemen in de land- en tuinbouw het verschil zal voelen dankzij deze begeleiding”, stelt Bylemans. “Heel wat van onze land- en tuinbouwers hebben ambitie, maar zijn in eerste instantie fruitteler. Dat kan ook niet anders. Wie in het hoogseizoen 300 medewerkers moet aansturen om de teelt te managen, heeft geen tijd om zich te verdiepen in marktanalyses en consumententrends. Via CIAGO hopen we onze landbouwondernemers die willen opschalen, ook een stuk te ontzorgen.”

© Miranda Gijsen en Jozef Croughs

 

 

Bron: haspengouwsnieuws.be


Schrijf een bericht

Berichten moeten goedgekeurd worden vooraleer deze gepubliceerd worden.