250 gram bessen per dag helpt al tegen obesitas

“We moeten 800 à 900 gram groenten en fruit per dag eten om echt gezond te leven.” Dat concludeert de Canadese professor Yves Desjardins uit zijn onderzoek naar de gezondheidseffecten van bessen. De plantenwetenschapper was gisterenavond gastspreker op het symposium van pcfruit op Corda Campus.

Gisteren kon u al in Het Belang van Limburg lezen dat de kleurstoffen in appels de ziekte MS kunnen  vertragen, een onderzoek van professor Jerome Hendriks (UHasselt). Naast Hendriks kwam ook  professor Yves Desjardins gisteravond een onderzoek toelichten op het symposium over de invloed van  fruitconsumptie op gezondheid. De Canadees werkt aan de Laval University in Québec, en onderzocht de  afgelopen jaren onder andere de  gezondheidseffecten van bessen. Hij stelde op Corda Campus drie van zijn onderzoeksprojecten voor. Die ondersteunen zijn stelling dat bessen bepaalde  chronische ziektes kunnen voorkomen.

Obesitas

“Centraal in mijn onderzoek staat de impact van bessen op de microbiota of bacteriën in de darmen, ook wel darmflora genoemd. Ik merkte bij experimenten met muizen dat veenbessen de aanmaak van de bacterie Akkermansia stimuleren. Die is ontdekt door een Belg, professor Patrice Cani, en heeft een negatief effect op obesitas. Concreet houdt die bacterie de vetophopingen, het cholesterolgehalte en de suikerspiegel in onze darmen onder controle. Zo slinkt de kans dat je obesitas krijgt. Bessen kunnen dus de obesitas niet verminderen als je dat al hebt, maar wel verhinderen dat je symptomen van overgewicht krijgt. Zo’n 250 gram bessen eten per dag helpt al veel tegen chronische ziektes zoals obesitas.”

Ook andere aandoeningen kan je voorkomen met een gezonde portie bessen per dag. “In een klinische studie viel op dat veenbessen en aardbeien de gevoeligheid aan insuline verbeteren, waardoor je minder kans krijgt op diabetes type 2. Bessen zijn dus heel goed voor het metabolisme. Ze bleken zelfs bijna even effectief als de medicijnen tegen diabetes type 2.”

900 gram per dag

Een laatste conclusie die Desjardins gisteren toelichtte is dat het eten van bessen ook de cognitieve functies van ouderen verbeterde. “We lieten een honderdtal bejaarden blauwe bessen en druiven eten. Uit dat onderzoek bleek dat hun mentale leeftijd tot tien jaar daalde. Hun geheugen en cognitieve functies gingen enorm vooruit. Ze konden met andere woorden kennis en informatie veel beter opnemen en verwerken.”

Dit alles bevestigt volgens professor Desjardins dat we veel meer groenten en fruit nodig hebben. “We moeten zo’n 800 à 900 gram groenten en fruit eten om echt gezond te leven. Vooral rood vlees moet daardoor vervangen worden. Een gezonder eetpatroon kan heel wat chronische ziektes voorkomen.”

"Bessen zijn booming business"

FRUITVEILING BELORTA

Volgens de groenten- en fruitveiling BelOrta zijn de bessen in Limburg aan een enorme opmars bezig. "De bramenteelt is sinds 2014 maar liefst verdriedubbeld", zegt Mieke Thoelen.
"In Limburg hebben we een breed arsenaal aan bessen", klinkt het bij BelOrta, die 78 procent van de bessenproductie voor haar rekening neemt. "We hebben frambozen, bramen, blauwe bessen, rode bessen en stekelbessen. Vooral de rode bessen en de bramen zijn enorm aan het boomen. Op een jaar tijd is het areaal rode bessen met 20 procent toegenomen. De bramenteelt is zelfs verdriedubbeld sinds 2014."
Wat verklaart deze populariteit? "Vooral het feit dat de bessen tegenwoordig veel langer beschikbaar zijn. De eerste bessen zijn er meestal al rond eind april of mei, en de teelt gaat door tot in de herfst. Rode bessen en bramen zijn zelfs tot Kerstmis en Nieuwjaar beschikbaar. Mensen kunnen bessen dus bijna het hele jaar door in de winkel vinden, en snakken er zo natuurlijk meer naar."

Bron: HBVL


Schrijf een bericht

Berichten moeten goedgekeurd worden vooraleer deze gepubliceerd worden.